Cum sa folosesti media in biserica ta

Noul trend in muzica penticostala

Noul trend in muzica penticostala

Dupa ce ani de zile cantarile noi au invadat bisericile penticostale din Romania, in segmentul lor tanar, dintr-o data am pus frana si ne-am trezit ca avem si trecut, nu doar viitor.

Observ de vreo doua luni ca-i ok sa cantam si cantari mai vechi. Ca nu doar noul ne entuziasmeaza, ci ca putem sa ne inchinam si prin cantarile cu care s-a inchinat generatia parintilor nostri, ori chiar a bunicilor. Poate ca cei de la fomratia Speranta, dimpreuna cu prietenii lor, cu ocazia turneului prin tara, ne-au ajutat putin sa le regasim si pe cele vechi.

Evident, nu mai cantam 20 de minute pe o cantare, asa cum facea fratele Vasile din Părău. Acum le cantam putin mai ritmat si cu mai multe “floricele”.

De altfel, cred ca unii din cei care canta azi si sunt foarte invatati cu “floricelele” lu peste prajit, n-ar fi in stare sa cante o cantare pana in capat fara sa scheuie putin pe ici, pe colo. Cred ca pentru ei ar fi o tortura imensa sa cante o cantare absolut normal.

Personal am simtit o mare lipsa a vechiului din slujbele organizate de tineri. Aceasta lipsa a fost si datorita faptului ca unele dintre cantarile tineresti sunt de-a dreptul ridicole.

Pe de alta parte, eu nu inteleg de ce a trebuit mereu sa traducem cantarile din limba engleza, asa incat sa fie cate 20 de variante ale aceleasi cantari, cand noi avem o bogatie imensa intre poeziile scrise de marii nostri poeti crestini. Oricat s-ar stradui “talentatii” traducatori de cantari pe banda rulanta, tot nu le iese schema cu traducerile. Niciodata aceste cantari nu vor suna la fel de romaneste precum cele scrise de poeti care gandesc in limba asta.

In loc sa cantam din poetii nostri a trebuit sa caute Tudor Gheorghe prin visteria poetilor crestini si gaseasca “Lumina lina” scrisa de Ioan Alexandru. Ca si aceasta poezie absolut fantastica, sunt sute. Trebuie doar gasite.

http://www.youtube.com/watch?v=fmhnFb_cIWs

Cred in nou, dupa cum cred si in vechi. Nu vreau sa spun ca gresim cantand cantari noi, ori cantari vechi. Trebuie sa fie un echilibru in toate. Poate exact acum incepem si noi sa ne maturizam in directia asta.

1 Stea2 Sele3 Sele4 Sele5 Sele (9 vot(uri), medie: 4,56 din 5)
Loading...Loading...

ETF Milenium

 • 1
  ŢILEA MARINEL :

  Departeaza de la Mine..,vuietul cantecelor tale..,Nu pot asculta sunetul alautelor tale !Amos 5.23

 • 2
  Nik :

  Tudor Gheorghe ziceti???Ha ha ha!!Oare ce ati gasit la el???asa fantastic??vaietele??De tot rasul….penibil,cica valori…

 • 3
  mircea :

  Putine cantari contemporane vorbesc despre intimitatea crestinului cu Hristos.

 • 4
  George W.Galis :

  Am cunoscut fratii si surorii, cari au fost convertiti in
  bisericile penticostale prin mesajul cintarilor.

 • 5
  florentina :

  problema e cind se cinta cintarile sint pentru Domnul Isus sau pentru a ne arata talentele noastre in fata fratilor….o cintare de marire am in inima mereu…cite oare din cintari sint pentru slava DUmnezeului Viu si Adevarat…de multe ori sint intristata cind se aud intorsaturi si acorduri fiecare sa se faca deosebit fata de cel care conduce cintarile….poate ca sus in ceruri va fi altfel.multa pace tuturor

 • 6
  I.I.cristian :

  e o lupta intre talente. nu vreau sa zic nimic negativ de speranta, am participat in 2008 cu ei in turneu si cind s-au predat oameni in orasul meu natal, am observat fosti colegi si colege cu lacrimi in ochi in fata unde erau chemati..am izbucnit in plins,eram pe scena cu echipa” un cor ingeresc din cer se aude”…stiti voi…..si am zis:- De unde am eu harul acesta ca prin o mina de oameni motivati sa lucreze,ajung sa vad suflete cum se intorc la Domnul?
  imi doresc un singur lucru prieteni si frati dragi. Cind voi auzi strigarea Domnului in dreptul meu sa zica: “Vino sluga ,buna si credincioasa”…

 • 7
  carmen :

  In 1991 l-am primit pe Domnul ascultand cantari cantate de fr.Groza .Pana la sfarsitul anului-95 am cantat in 3 coruri mari a fost cea mai inaltatoare perioada pentru mine am invatat peste 1000 de cantari ,si le cantam cu toata fiinta mea……..apoi pana anul trecut n-am mai putut canta memoram versurile cantarilor …….intro zi stand pe genunchi nu gaseam cuvinte sa ma rog si-am inceput sa cant ,nu-mi vine sa cred ,l-am rugat pe DOMNUL sa-mi dea putere sa-i cant in fiecare zi ….

 • 8
  ics :

  @Nik

  As fi curios ce fel de cantece-ti plac tie ca sa stiu cine vorbeste dupa acest nume!

 • 9
  ics :

  @Florina

  Ce vrei sa spui cu “intorsaturi si acorduri”, caci imi starnesti nedumeriri?

 • 10
  eu :

  Domn’ profesor? Mie imi place muzica asta noua. :>
  Ii chiar faina. Si tinerii in asta se regasesc..majoritatea.
  Si in al doilea rand in Biblie scrie sa cantam o cantare noua.

  Oricum, fii binecuvantat domn’ profesor!

 • 11
  AL CAPONE :

  In loc sa cantam din poetii nostri a trebuit sa caute Tudor Gheorghe prin visteria poetilor crestini si gaseasca “Lumina lina” scrisa de Ioan Alexandru.

  MERGETI INAINTE CU MUZICA POPULARA !!!!

 • 12
  Elena :

  Toata muzica e ok,cu mici exceptii intr-adevar,daca e din inima si dedicata cui trebuie,adica LUI.

 • 13
  mihu :

  Intr-adevar sunt multi traducatori de cantari din engleza…si nu sunt de acord cu cei care vor sa traduca cantarea pentru melodie(..sa caute versurile sa fie de zidire).

  In ultimnul timp am prins drag de melodiile vechi, poate va si recomand niste cantari nemaiauzite candva;))

 • 14
  iedidia :

  Ce facem cu acele cintari dupa care se poate dansa fara prea multa greutate.
  Si sunt multe, pe la toti.

 • 15
  Iedidia :

  Tot timpul voi sustine noul distruge…

  …Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?”
  Luca 18:8

 • 16
  George W.Galis :

  iedida.-14- David a jucat inaintea Domnului. Poporul Israel
  in Sinagoga, si astazi joaca in ritmul cintarilor inaintea Domnului.

 • 17
  George W.Galis :

  Credinta trebuie pastrata intr-un cuget curat. Cind cineva
  pierde cugetul curat, pierde credinta.

 • 18
  Dana Taut :

  Mie imi plac deopotriva cantarile noi si cantarile vechi, ce conteaza e mesajul..versurile , cuvintele ce le rostim.. si atitudinea inimii.. astea ii plac Domnului, nu acordurile. Si un afon ce canta din inima ii e placut Domnului (nu zic ca ar trebui sa conduca cantarile :P ).
  Degeaba o “cantare” suna bine, daca are versuri goale, cuvinte care nu spun nimic, degeaba atatea floricele si talente.. ma tem ca astea transforma “cantarea” in cantec.. fara nimic spiritual.
  Imi place expresia lui Mihai .. va rog fratilor, cantati din inima pentru Domnul si cantati cantarea aia in mod normal, asa incat fiecare din sala sa poata sa cante impreuna cu voi. Dumnezeu gaseste placere in frumos, dar si in simplitate si smerenie. Intre astea trebuie sa fie echilibru.
  Pentru toate vom da socoteala candva. Ar fi mare pacat sa cantam o viata si sa ajungem intr-o zi sa ni se spuna.. “cu ce vii inaintea Mea? ai mainile goale..”
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si sa ne dea intelepciune.

 • 19
  Dana Taut :

  Mie imi plac deopotriva cantarile noi si cantarile vechi, ce conteaza e mesajul..versurile , cuvintele ce le rostim.. si atitudinea inimii.. astea ii plac Domnului, nu acordurile. Si un afon ce canta din inima ii e placut Domnului (nu zic ca ar trebui sa conduca cantarile :P ).
  Degeaba o “cantare” suna bine, daca are versuri goale, cuvinte care nu spun nimic, degeaba atatea floricele si talente.. ma tem ca astea transforma “cantarea” in cantec.. fara nimic spiritual.
  Imi place expresia lui Mihai :” “floricelele” lu peste prajit” .. va rog fratilor, cantati din inima pentru Domnul si cantati cantarea aia in mod normal, asa incat fiecare din sala sa poata sa cante impreuna cu voi. Dumnezeu gaseste placere in frumos, dar si in simplitate si smerenie. Intre astea trebuie sa fie echilibru.
  Pentru toate vom da socoteala candva. Ar fi mare pacat sa cantam o viata si sa ajungem intr-o zi sa ni se spuna.. “cu ce vii inaintea Mea? ai mainile goale..”
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si sa ne dea intelepciune.

 • 20
  carmen :

  Muzica te poate face fericit sau trist ,linistit sau agresiv.Muzica misca sufletul si presupune ca ar avea puteri vindecatoare.Muzica transmite chiar si mesaje,dar oare cine se afla in spatele acestora?Exista doua fete ale muzicii.David a cantat o muzica sanatoasa, pentru a-i oferi alinare lui Saul.Dupa caderea in pacat a omului DUMNEZEU A VORBIT DE DOUA ORIENTARI SPIRITUALE ALE OMULUI:
  -una catre Mesia
  -cealalta catre sarpe
  -linea genealogica a lui CAIN incepe cu o constatare tragica
  Apoi CAIN a iesit din fata DOMNULUI
  -Din aceasta linie s-a nascut si un om numit IUBAL despre carese spune:
  -EL A FOST TATAL TUTUROR CELOR CE CANTA CU ALAUTA SI CU CAVALUL GEN. 4.21
  Se pare ca din aceasta perspectiva muzica s-a dezvoltat in sens negativ.
  -Proorocul AMOS a atentionat insa poporul israel in privinta asemanarii muzicii religioasa cu cea lumeasca
  -Aiureaza in sunetul alautei ,se cred iscusiti ca DAVID in instrumentele de muzica .AMOS6,5

 • 21
  daddy :

  hm… imi dau seama ca imbatranesc si cred ca si tie ti se intampl acelasi lucru. Pe ce imbatranesti doresti sa te linistesti, sa asezi lucrurile, sa fii mai profund, avand tendinta sa uiti ca ai fost tanar si ai ajuns aici cu cantarile pe care parintii nostrii le detestau. Cred ca imbatranim… Totusi trebuie sa fim atenti. Ce cantari vechi iti plac? Cele pe care le-ai auzit tu cand erai tanar si pe care le cantai la biserica atunci pentru ca devii melancolic si iti aduce aminte de vremea de atunci – tipic. Tuturor ni se intampla asta. Insa nu uita ca ceea ce tie iti place si zici ca incepi sa te maturizezi pentru faptul ca mergi inapoi, tinerilor nu le spune mai nimic. Lor nu le trezeste nici un fel de amintire, ci doar le da un sentiment ca le e somn si se intreaba de ce. Nu trebuie sa fim egoisti. Tinerii trec totul prin filtrul sentimentelor la varsta lor si nu e rau. Asa i-a construit Dumnezeu. Imi amintesc de vremea cand am descoperit o caseta cu lauda si inchinare cum plangeam si radeam in acelasi timp inchinandu-ma singur in casa. Asa a fost, asa e si azi cu ei. Sa-i lasam sa fie tineri. Se maturizeaza si o sa vrea si ei sa cante cantecele lor peste 15 ani.

 • 22
  ics :

  @Daddy

  Nu-i asa de simpla concluzia pe care ai tras-o tu referitoare la cantari. Lucrurile se clarifica doar atunci cand privim cum stateau lucrurile in Biblie. Daca-l privim pe David, putem spune ca era un compozitor de top al Israelului. Totusi putem vedea ca isi trecea compozitiile prin filtrul cenzurii. Inaintea multor psalmi cantati de el, se adreseaza: “Catre mai marele cantaretilor”.
  Muzica religioasa nu si-o impune fiecare dupa urechile lui, chiar daca exista un stil de muzica specific fiecarei generatii. Adevarata muzica religioasa ramane si dainuie in ciuda scurgerii vremii. Exista fenomenul potrivit caruia, in masura in care o melodie devine “number one” in topuri, va cadea in desuetitudinea generatiilor ce urmeaza. In vremea tineretii mele pot sa amintesc melodia: “Una paloma blanca” ce se canta pe cate trei-patru posturi de radio intr-o zi, de cate doua-trei ore pe fiecare post in parte. Cine mai stie aceasta melodie intre tinerii de azi?
  Adevarata muzica religioasa ce a insotit evanghelizarile din trecut, va dainui mereu, nu este un capriciu legat de generatii. Arborii ce dainuiesc de sute de ani n-au crescut peste noapte la dimensiunea lor, ci incet dar sigur. Asa ar trebui sa se intample si cu muzica religioasa. Din pacate, un compozitor actual vrea sa-si asume el toate meritele facand pe compozitorul, poetul si aranjatorul muzical. O va face insa in detrimentul valorii muzicale si in dauna promovarii calitatii, a dainuirii muzicii sale in timp.
  Tineretul trebuie instruit si din punct de vedere muzical, nu lasat sa evolueze pe coordonatele melodice a veacului in care traim. Un copil lasat in salbaticie se va maturiza pe coordonatele zgomotelor salbatice si nu al retoricii si acuratetii muzicale din concertele culturii autentice.
  Tentatia este mare in a promova orice zgomot pe post de muzica. Imi amintesc faptul ca duminica am stat in biserica langa un afon ce se straduia sa cante cu har. In biserica, asa cum era in vechime, cineva trebuia sa gestioneze activitatea muzicala. Unde sunt levitii zilelor noastre?

 • 23
  aaa :

  ” “floricelele” lu peste prajit “….ce vocabular elevat…sunt impresionat ..

 • 24
  adevarul :

  lasati comentarile

 • 25
  dacian :

  Desigur poeti avem multi, dar foarte foarte putini compozitori adevarati.
  Cat despre floricele si eu sunt de-acord. Prima data trebuie sa stii sa canti normal si dupa aia mai pui pe ici pe colo cate o floare.
  Cred ca este si o problema si cu cantatul la unison preferat armoniei.
  “Floricelele lu peste prajit” – Badea, tu esti?

 • 26
  calin :

  floricele? adik pop-corn? lasati floricelele si cantati muzica care va inalta catre cer si va aduce bucurie, nu mormaituri kre intepenesc oamenii pe banci si care ne plictisesc.
  worship G.O.D ;)

 • 27
  aaa :

  “lasati comentariile” ?? exact.lasati-le sa curgaaaaa…

 • 28
  anonim :

  DANA TAUT ?? nu trebuia sa te repeti de 2 ori doar pt expresia lu peste! poluezi

 • 29
  mariana :

  ai punctat foarte bine daddy,regasesc tot ce ai spus chiar in viata mea,toate lucrurile au un timp al lor, si in timp totul
  se cerne, daca dorinta ta este sa fii un inchinator Celui Prea
  Inalt.Tot mai mult am un gust amar fata de “credinciosii” care
  sunt specializati sa critice tot timpul,probabil cand Isus se
  uita in viata lor nu are ce comenta si judeca din punctul lor de vedere totul sau in cel mai fericit caz rup versete din Biblie pentru a le sluji conceptiilor lor(defapt traditiei..
  vesnic sfanta traditie ).Mie i-mi plac deopotriva ritmurile clasice,iubesc imnurile foarte mult care sunt si ele traduse caci nu sunt compuse de romani ci tot de fratii englezi

 • 30
  mariana :

  i-mi place si muzica moderna ,evreiasca ,africana de orice fel
  cea foarte ritmata catre rock mai putin ..poate ca am ajuns la o varsta dar cel mai mult i-mi plac cantariel inchinate Lui Dumnezeu Triunic.Spun asta ca de cele mai multe ori in cantariel vechi ce le ascult “la program” in unele biserici pe care le vizitez cu mult drag(am multi prieteni si chiar parte din familia mea,parintii mei)sunt cantari romanesti in
  care teme este sa-ti plangi de mila si nimic din ce ar trebui sa-l glorifice pe Dumnezeul Atotputernic fie ca sunt lente sau ritmate.In rest fiecare va da socoteala pentru inima lui,
  pentru asta va face diferenta daca muzica noastra I-l va onora
  pe Dumnezeu sau ba.Pentru tineri(eu mi-am petrecut-o in lumea
  asta desarta)va doresc o inima inchinatoare,un duh mereu treaz
  si sa fiti binecuvantati cu intelepciune divina si nu uitati:
  Toate lucrurile ne sunt ingaduite dar nu toate ne sunt de folos”
  Fi ti binecuvantati !

 • 31
  MIRCEA :

  In ultimele doua decenii muzica crestina a cazut pe mana compozitorilor care nu-l cunosc pe Dumnezeu . Noi romani am sarit imediat sa traducem aiurea ceea ce a fost oferit pieti americane.
  Si ce au aceste cantece de spus? . Ele sunt “fabricate ” sa te simti bine. Este ca o pilula impotriva dureri . Ia pastila si danseaza , cand isi pierde efectul esti mai bolnav. Oare nu asa se intampla cu multi tineri ? .

 • 32
  dacian goicovici :

  Sigur lipseste profunzimea mesajului la multe din melodiile contemporane.
  Dar in acelasi timp trebuie sa iti si placa. Nu poti zice ca daca iti place o melodie, inseamna ca nu e buna.

 • 33
  cricri :

  Discutii de astea au fost si vor fi la nesfarsit! Parerea mea e ca gusturile muzicale spun mai mult despre backgroundul sau ma rog, fundalul cultural decat despre spiritualitatea unei persoane. Si vreau sa ma dau exemplu pe mine insami. Nu vin dintr-o familie de pocaiti, insa eu am crescut cu muzica clasica, simfonica, corala, de opera (nu ca mi-au placut la inceput insa in scoala generala pe vremea comunistilor am fost ogligati sa le ascultam, sa stim cine le-a compus, sa mergem la concerte, asa am inceput sa le indragesc si sa fac colectie de discuri si casete) sau, daca era vorba de ascultat alfel de muzica acasa, se asculta un Pink Floyd, Dire Straits etc, muzica ce si azi e considerata de valoare de catre cei din lume care apreciaza astfel de muzica. Ei bine,crescand cu asa muzica, normal ca dupa ce m-am pocait nu mi-a placut si nu imi place muzica populara cu versuri crestine. Pentru ca pt mine suna ridicol. Insa poate nu suna ridicol pt cei care au crescut intr-o casa unde se asculta asa muzica, nu? Mie imi plac cantarile corale, dar la fel imi plac si formatii precum Point of grace, Phillips, Craig and Dean, asa cum imi place si Steve Green, The Gaithers sau Michael W. Smith. Depinde insa si de momentul cand ascult muzica. Cand ma pregatesc de momentul de partasie cu Domnul atunci imi pun o muzica mai linistita, dar daca vreau sa ascult muzica in timp ce fac curatenie in casa, atunci nu imi pun corala ca atunci nu mai fac nimic :-> Nu am nimic impotriva versurilor traduse din engleza, insa asa cum scria cineva aici pe site, nu poti sa traduci exact ceea ce a gandit cineva intr-o alta limba. Poti eventual sa mentii ideea textului si tu sa faci alte versuri pe baza ideii respective, avand grija la cum se pune accentul altfel suna “ungureste”, asa cum suna unele dintre cantarile din cartile vechi de cantari ale noastre, ale baptistilor. :-> Tot ridicol mi se pare sa canti cantarile traduse avand un accent de roman stat prin America! Asta a fost parerea mea.Sper sa nu primesc prea multe lovituri ;->

 • 34
  cricri :

  maaama, imi pare rau de lungimea mesajului meu! da o sa ma iertati ca nu am mai scris aici pe site de taaaare mult timp. Cred ca de peste un an.

  Voiam sa mai adaug ceva. Cunosc niste fete din Elvetia care vin dintr-o familie de misionari (au crescut prin Laos, Guyana Franceza, tari unde parintii lor au fost misionari) si fetele astea au studiat la Londra pt a deveni si ele misionare (una e deja in China). Ele mi-au spus ca la colegiu le invata sa nu dispretuiasca niciun fel de muzica ce se canta in biserica pt ca tine de cultura din care vine omul respectiv. In Africa crestinii se inchina tot cu ritmuri, de ex. Altfel vor avea tendinta sa judece oamenii si a judeca stim ca e pacat… Cred ca Dumnezeu primeste si inchinarea africanilor, si a celor din Laos si a evreilor pt ca Dumnezeu se uita la INIMA. Putem canta cantari corale dar cu o inima plina de mandrie sau de rautate, sau de suparare, sau de invidie si atunci cantarile astea se opresc la tavan! pot gadila urechile noastre intr-un mod placut pt ca noi nu stim ce e in inima, noi vedem performantele, dar nu pot incanta urechea lui Dumnezeu care vede si stie totul despre noi.
  La noi in biserica baptista din Milano sunt si romani, si ucrainieni, si moldoveni, si baptisti, si penticostali si fiecare atunci cand Il lauda pe Dumnezeu prin cantare o face cum o facea la el in biserica de unde provine. De aceea avem muuulte genuri muzicale in biserica. Dar cred ca frumusetea sta tocmai in unitatea in diversitate!

  Gata. Nu mai scriu sa nu va plictisesc.

 • 35
  elisa :

  Am auzit un comentariu la radio,deci nu la radiovoceaevanghelei..O muzicoloaga spunea: nu stiu de ce azi tinerii canta piese fara mesaj si fara muzicalitate…

  De ce si tinerii crestini s-au conformat acestei lumi?
  Unii isi pun tot ceea ce au in muzica,nu in Hristos,”ia-le instrumentul,zicea un frate si nu mai vin la biserica”
  (se refera la un caz concret,era vorba de fanfara)

  Cati dintre fratii adulti se ocupa de tineret,care iubeste pieptanatura lumeasca,,,,care nu are pic de barbatie prin acele tunsori si geluri…prefera moda lumeasca,prefera imbracamaintea neconforma cu standardul lui Hristos.

  Cantarile americane au niste cuvinte care se repeta la nesfarsit…..nu au profunzime,pentru ca nu Duhul Sfant a fost Cel care le-a inspirat.Sunt seci si superficile,daca pot spune asa.
  Daca nu le place tinerilor muzica inspirata,nici in Cer,unde se va canta numai din Duhul,nu-i va duce nimeni cu forta.

  Cantarile vechi..au ramas vechi,pentru ca cele noi aduse din import suna ca veacul acesta.
  Tinerilor,auzeam la Vocea Ev.nu le place muzica inspirata de Duhul a fratelui N.Moldoveanu,pai cum le va placea in Cer ?
  Haideti sa vedeam cati oameni nascuti din nou,nu doar membrii prefera muzica acesta fara melodie si fara mesaj.
  Domnul sa dea intelepciune fratilor maturi sa se ocupe de tineret,ca sa tariasca dupa Voia lui Dumnezeu,este f.greu in acest veac.
  Spunea fratele YAN din Iakutia tinerilor:

  este muzica punstul vostru de sprijin in univers?

  (deci nu Domnul)au inceput sa rada.Mare atentie..nu este vorba de glume,ci de viata vesnica.

  Domnul sa ne ajute pe toti la asta,sa cantam o cantare noua,ceea ce inseamna numaidecat o cantare in Duhul,El este vesnic nou…nu o cantare din lumea de azi,insemnand “noua”..”cautati cararile vechi..”

 • 36
  elisa :

  Cricri..frumusetea sta doar in Hristos.Atat!
  multa pace.
  Exista macar on cantare inspirata de Duhul; Sfant,care sa nu placa unui om nascut din nou?daca nu place cuiva,problema e grea..inseamna ca duhul lui cu Duhul cantarii nu fac casa buna si atunci sa se opreasca,sa vada legatura lui cu Domnul,nu putem vorbi despre cantari,uitanad sa-L punem in mijloc pe Domnul,dupa care totul este apoi minunat.

 • 37
  George W.Galis :

  In Romania, ca si in alte tarii moderne centrul spiritual s-a
  mutat, dela tara la oras. Dela mediul rural in mediu urban.
  Pentru caci bisericile dela orase au devenit mai dinamice in
  orice privinta. Bisericile dela orase sint biserici cu vizi-
  une. Intelectualitatea este acum libera sa se manifeste si
  in cele spirituale. Acest lucru nu l-au admis ateii acelor vremuri.

 • 38
  cricri :

  Sunt de acord cu ce spui, Elisa. Frumusetea sta doar in Hristos. Nu cred ca eu sa fi spus contrariul. Iubesc muzica fr Moldoveanu, dar la fel iubesc UNELE cantari dintre cantarile americane – si subliniez UNELE. Nu sunt de acord ca ele nu sunt inspirate de Duhul Sfant. Nu toate, e adevarat, dar nu putem sa spunem ca “nu au fost inspirate de Duhul Sfant”, ca sunt “seci”. Cand ascult de ex. The Gaithers cu melodia “I will go on” sau “Then came the morning” sau alte si alte piese, eu nu pot sa ma abtin sa nu plang. In schimb cand aud unii dintre asa-zisii cantareti crestini romani care compun si ei doar de dragul rimei si toate cantarile lor au aceleasi acorduri si textele cam acelasi lucru spun, si mai pun si un ritm de muzica populara plang iar, dar nu de cercetata ce sunt, si ca ma apuca o jale… Pt ca nu am ascultat astfel de muzica si nu imi place. Poate ca altora le place, poate ca pe altii ii zideste o astfel de muzica, dar pe mine nu. Nu tine de gusturi? Pot eu sa judec pe cineva caruia ii place astfel de muzica? Nu. M-am simtit cercetata cand cineva a cantat la noi in biserica piesa Esti de nedescris, din engleza, pt ca eu consider ca versurile acelea spun cat de maret e Dumnezeul nostru (chiar daca a fost putin mai ritmata). Dar la fel de cercetata m-am simtit cand fratii din Ucraina au cantat cu acordeonul piesa: Omule, ce-ai facut omule. Nu orice ritm merge la orice versuri. Uneori cantam cantarea “O cat ma simt de fericit ca am Mantuitor” de parca ne-am duce la inmormantare si o taraganaaaam…

  Nu sunt de acord sa importam tot. Nu sunt de acord sa ducem un rock in biserica. Sau niste tobe africane. Nu se potrivesc culturii noastre romanesti, muzica noastra e mai mult gen bizantin, nu country, negro spiritual sau mai stiu eu ce alt gen. Ne-am nascut intr-o altfel de zona geografica si de aia nu se potrivesc la noi. Poti canta muzica crestina contemporana cum e numita ea intr-un concert probabil, dar nu in biserica pt ca altfel fr. Aurel isi ia Biblia si pleaca, cum era scris de un frate care s-a dus la Peniel.

  Tinta noastra trebuie sa fie Hristos. Dragostea. Si daca eu mai mult ii tulbur pe fratii mei decat ii zidesc atunci cand cant o cantare… nu mi-am atins scopul. Biblia spune ca toate trebuie sa fie facute avand in vedere cresterea, zidirea. Si daca in biserica la mine se va hotari sa nu se mai cante cu instrumente ma conformez din dragoste pt Hristos si biserica si muzica cu instrumente o ascult acasa, sau pe strada la casti.

  Sper sa ma fi facut inteleasa. Domnul sa ma fereasca sa judec pe cineva.

 • 39
  George W.Galis :

  Muzica Israeliana dela inceputurile ei, a fost “muzica orien-
  tala”. Si muzica in bisericile crestine dela inceputurile ei,
  a fost o muzica pe melodii orientale. Bisericile din Israel. Cele sapte biserici de pe teritoriile Turciei si Greciei. Vizitind bisericile crestine arabe, melodiile sint in stil
  oriental. In bisericile Mesianice, daca textul este ivrit,
  melodiile sint stil israilian.(oriental) daca textul este in
  engleza melodiile sint de provedienta americana. Sau pot fi mixte. Bisericile crestine americane de limba engleza din europa sau din Israel, sint pe melodii americane, stilul
  vechi sau stilul modern. Deci fiecare cultura cu mostenirea ei. Este asa de maiestos sa cinti Domnului in toate stilurile.
  I-mi pun intrebarea: “Ingerii cari s-au aratat pastorilor pe
  cimpia Betleemului, si au cintat, pe ce melodii au cintat?

 • 40
  George W.Galis :

  MELODIE: “Succesiune de sunete imbinate dupa regulile ritmului
  si ale modulatiei, pentru a alcatui o unitate cu sens expre-
  siv. (Sonoritate placuta; armonie; muzicalitatea.)

 • 41
  aaa :

  discutii in gol…

 • 42
  George W.Galis :

  Departamentul de muzica din Biserica, este departamentul de
  razboi din Biserica?

 • 43
  cricri :

  Exact, George, asta zic si eu. Fiecare cultura, zona geografica sau cum vrem s-o numim, are stilul ei de muzica. Ce se canta la ei poate nu ne place noua si invers. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu primeste inchinarea lor.

  Buna intrebare asta cu departamentul! Trebuie sa mi-o notez. Sper ca te pot cita la nevoie. Din pacate se observa tot mai mult asta. Se pare ca discutiile dupa biserica (din pacate uneori in timpul serviciului divin!) sunt exact ca discutiile dupa ce ai iesit de la cinema, o ocazie sa dai note de cat de frumos a fost.

  CE PACAT CA NU NOI CEI DIN BISERICA SUNTEM AUDIENTA, CI DUMNEZEU. El e cel care da note.

  Cum zicea si “aaa”: discutii in gol.

 • 44
  George W.Galis :

  Fratele meu poti sa citezi ori care din citatele pe care le-am scris. Cauta si comentariu “Temeri”, am scris si acolo
  lucruri interesante in legatura cu ceia ce vorbim si ceia ce
  scriem.( Pentru CRICRI)

 • 45
  aiurea :

  :)) ce prostie in loc sa fim cu fata spre occident si sa incercam sa ajungem in aceeasi perioada cu ei, tu sugerezi sa ne intoarcem la acordeon si la muzica de 2 lei cantata de ceva lautar, ca d`oh muzica aia in care pui sute de ore de munca e “nepocaita” si oricum nici nu se compara cu sunetul mirific a unei mandoline cantand in fals major taca taca taca tac :>… si oricum generatii diferite mentalitati diferite :P

 • 46
  petre cornel :

  nu ca as fi fan de al lui Tudor Gheorghe,dar nu e nevoie neaparat sa l punem, la zid ,pentruca doineste in limba romana,in stilul in care ne regasim identitatea ca si romani,si care sincer m a atras in copilarria mea,atunci cand multi isi pierdeau idemtitatea ,copiind stilul occidental de muzica,el avea curajul de a canta doine si balade stravechi!Si daca unul ca el a reusit sa l regasesca pe Ioan Alexandru,un poet iubit si de cunoscatori pro si neoprotestanti,cinste lui! ,este un om caruia nu i este rusine de cultura din ungherele de acasa!In ceea ce priveste poetii crestini romani,sincer ar trebui sa mi fie rusine,ca din auzite stiu de mai multi,dar prea putine versuri am citit ,prea putin am ascultat din comorile lor!printre eise afla unul,din care un frate a recitat pe de rost , am aflat chiar asta noapte la ,conventia de la Sacramento pe care am urmarit o live cat s a transmis,si anume ,un poet penticostal ,:Dionisie Ciuchis,nu sant sigur daca am scris corect!Si mai sant: Ioan Alexandru care a scris pt. toti romanii indiferent de denominatiune,apoi Niculita Moldovan,care a compus nu numai vers ci si cant ,si a pus multime de cantari pe partitura si altii ,….mai enumerati si voi …!Mai bine sa nu judecam daca nu cunoastem!…

 • 47
  petre cornel :

  ajustare,dionisi,acel ranjet nu mi apartine!

 • 48
  petre cornel :

  am citit majoritatea,coment.-lor de pe site!Concluzia la care am ajuns ,fiecare a pus pe site din prisosul inimii!Am iubit ,si iubesc muzica,Domnul Isus ,m-a inzestrat si pe mine cu simt muzical,si mi doresc ,sa fac ceea ce este corect in acest domeniu ,aducand-i Slava Lui!Si se poate in mai multe moduri,chiar ajutand pe altii ,cum ar fi pe copiii mei de exemplu ,sa si aleaga acel sil care-i reprezinta potrivit cu alegerea care au facut-o pentru slujire!Nu sant neaparat un conservator,dar ador calitatea in muzica,in interpretare!Asta nu inseamna ca daca cineva ,canta fals in camaruta lui,sau chiar in adunare,Acela care ne a creeat pe toti,nu l pretuieste si pe el,poate chiar mai mult decat pe unul care pune mult profesionalism in muzica dar poate cu inima e departe de legatura cu Domnul!Domnul Isus sa va Binecuvinteze cu multa Dragoste pentru El!Amin!….

 • 49
  petre cornel :

  Revin,fara a dori sa plictisesc pe cineva,dar vreau sa spun numele corect al poetului penticostal de care am povestit mai sus!El numai este printre noi!Dionisie Giuchici.Iata am gasit si un site pentru cei interesati:http://www.giuchici.info/

 • 50
  gabriel :

  satana este pe urmele noastre sa fiti tari in hristos . pt ca anul 2010 vo fiun an in care crestinii vor avea mult de suferit . deci fiti tari in hristos pace voua in anul 2010

 • 51
  octavian :

  Sunt perfect de-acord cu Mihai Ghirigut. Am citit mai sus comentarii de genul: ” daca e cantata din inima este spre slava Domnului” Prietene, tu ai notiuni de muzica crestina? Asta inseamna ca si muzica populara sau manelele daca sunt cantate din inima au acelasi scop?! Pentru ca unele mai contin in textul lor si Numele Lui Dumnezeu. Oameni buni, incetati cu aberatiile astea muzicale gen manele sau muzica populare ce se practica in bisericile penticostale ca ne faceti numai de ras ca si neoprotestanti.

 • 52
  americador :

  Pt. D-l Galis. Din cate stiu esti Pastor pensionar.Ce cauti tu printre toti acesti comentatori? Sant pline siturile de numele tau si parerile tale. Nu vezi tu ca nimeni nu are nevoie de ele? Aceste cuvinte nu constitue un comentariu ci mai de graba este un sfat si sfatul se PRIMESTE si nu se comenteaza. Asa ca STOP oricarui fel de comentariu atat pentru tine Dl. Galis cat si pentru ceilalti. Deci primeste Sfatul acesta ca din partea lui Dumnezeu. Atentie ….Fara comentariiii !!!!!!

 • 53
  anonim :

  Ce intelegeti voi prin “l-am primit pe Domnul”? Cum poti sa primesti ceva ce deja ai si ai avut dintotdeauna? Aha, ca acel ceva a stat ascuns de nici tu nu mai stiai de existenta lui, e alta poveste…

Tu ce părere ai?